1 oktober 2020

3 vragen van ondernemers + antwoord van De Zaak

MijnZaak biedt ondernemers een platform voor al hun juridische documenten, exclusieve ondernemers kortingen en... onbeperkt eerstelijns advies. Wij geven jou elke maand een aantal kwesties waarmee we ondernemers hebben geholpen. Lees mee!
Vraag 1: Een medewerker gaat tijdelijk een dag minder werken. Hoe pak ik dit aan op juridisch vlak?
 
Antwoord van onze expert:
Wanneer een medewerker tijdelijk minder gaat werken volstaat een brief naar de medewerker (zonder opgaaf van redenen). Belangrijk is dat in deze brief naar het contract wordt verwezen en dat het nieuwe salaris wordt vermeld en tot welke datum de medewerker deze uren werkt. Het gaat in dit geval niet om een vaststelling of transitievergoeding.
Vraag 2: Een langdurig zieke medewerker gaat uit dienst. Hoe zit het met de vakantiedagen van deze medewerker?
 
Antwoord van onze expert:
De wettelijke vakantiedagen (20 vakantiedagen op fulltime basis) die een werknemer niet heeft opgenomen, vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin hij of zij deze heeft opgebouwd. De bovenwettelijke vakantiedagen (alle dagen meer dan de wettelijke 20 dagen op fulltime basis) hebben een verjaringstermijn van 5 jaar. Bij opnemen van vakantiedagen neemt de medewerker altijd de oudste dagen als eerste op.
  • Lees hier alle regels betreffende de vakantiedagen van je werknemers
 
Vraag 3: Wanneer mag ik mijn fiets op de zaak zetten? En is het dan erg als ik dan soms de auto pak?
 
Antwoord van onze expert:
Je mag een fiets pas zakelijk aanmerken wanneer je meer dan 10% van de tijd de fiets zakelijk gebruikt. Als je de fiets 90% van de tijd zakelijk gebruikt, dan ben je verplicht de fiets op de zaak zetten. Een registratie van de kilometers is niet meer nodig om het privégebruik eruit te halen, deze corrigeert alleen door de bijtelling. Wanneer je bij slecht weer de privé auto gebruikt, dan kun je gewoon 0,19 cent per gereden kilometer aan jezelf doorrekenen.
  • Liever een fiets leasen? Lees er hier alles over.
 
 
 
 
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…