"Ik heb afgelopen jaren een aantal opdrachten verworven via een bemiddelingsbureau. De facturering naar de opdrachtgevers verliep via dit bureau, zelf factureer ik aan het bureau. Heeft dit gevolgen voor de VAR-verklaring?"

Let op: de VAR is op 1 mei 2016 vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Lees hier alles over deze wet. 

Als de Belastingdienst u een VAR-verklaring WUO (=Winst uit Onderneming, er zijn namelijk verschillende soorten VAR) heeft verstrekt, dan heeft de incidentele keer dat u via een uitzend- of detacheringsbureau werkt geen gevolgen.

De Belastingdienst blijft u als zelfstandig ondernemer beschouwen. Ook als u via meerdere bemiddelingsbureaus werkt, zal de Belastingdienst u in de regel als zelfstandig ondernemer blijven aanmerken, zolang u maar aan de zgn. toetsingscriteria voldoet.

De ‘Beleidsregels beoordeling dienstbetrekking’ kunt u vinden op de website van het UWV. Bovendien dient u ervoor te zorgen dat de in de VAR beschreven activiteiten overeenstemmen met de werkelijkheid.

Lees meer in het artikel Inlenen, uitlenen en de VAR

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…