Veel ondernemers krijgen jaarlijks een heffing van een bedrijfschap of hoofdbedrijfschap opgelegd. Moet u deze betalen?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Advies van Bauco van der Meulen, adviseur bij De Zaak

“Ja, als u onderneemt in een branche waarvoor een (hoofd)bedrijfschap – of productschap – actief is, bent u wettelijk verplicht deze heffingen te betalen. Voorbeelden van bedrijfschappen zijn het Hoofdbedrijfschap Detailhandel en het Kenniscentrum Horeca.

“U ontvangt de aanslagen automatisch. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van gegevens van de Kamer van Koophandel.

“Ook als u in de loop van een jaar met uw bedrijf bent gestart, moet u heffingen betalen. U kunt dan meestal wel in aanmerking komen voor een zogenoemde starterskorting. Ook in andere gevallen kunt in aanmerking komen voor een korting op de heffing, bijvoorbeeld als u lid bent van een brancheorganisatie. Op de website van het bedrijfschap waarvan u de aanslag heeft ontvangen, vindt u daarover meer informatie.

“De heffingen zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Iedere ondernemer betaalt een algemene heffing, maar het totale bedrag dat u moet betalen valt hoger uit als u mensen in dienst heeft of meerdere filialen heeft. Ook de hoogte van uw omzet kan worden meegenomen bij de berekening van de heffing die u moet betalen. Het komt erop neer dat grotere bedrijven meer betalen dan kleinere.”

Wat gebeurt er met uw geld?

“De bedrijfschappen gebruiken het geld dat zij incasseren voor belangenbehartiging. Dat kan natuurlijk op allerlei manieren. Denk aan bevordering van veiligheid op bedrijfsterreinen of branchepromotie. Vanuit de gedachte dat iedere ondernemer in de branche hiervan profiteert, is het betalen van de heffing verplicht gesteld.”

Niet eens met een heffing?

“Als u het niet eens bent met de aanslag, kunt u bezwaar indienen. U moet wel motiveren waarom u het niet met de aanslag eens bent. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat voor de berekening van de heffing van een te hoog aantal werknemers is uitgegaan. Dien uw bezwaar in binnen zes weken na het ontvangen van de heffing, per brief of fax.

“Leg een aanslag niet zomaar opzij! Als u niet betaalt, wordt de heffing verhoogd met administratiekosten en riskeert u ook dat de deurwaarder langskomt, waardoor de kosten nog hoger kunnen uitvallen.”

Leden van de De Zaak kunnen met al hun vragen bij onze adviseurs terecht. Onbeperkt.

Stuur een mail naar: support@dezaak.nl!

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Weinig of geen aanvullend pensioen opgebouwd? Je bent niet de enige ondernemer. Gelukkig kun je fiscaalvriendelijk je pensioenpot spekken via de…
In box 2 gaat het over belasting over aanmerkelijk belang. In 2023 is het tarief 26,90%. Vanaf 2024 zijn er twee tariefschijven: tot € 67.000 betaal…
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) biedt ondernemers flinke belastingvoordelen bij het erven of schenken van aandelen van een vennootschap. In dit…
Ben je ondernemer met een eenmanszaak? Of overweeg je er een te starten? Dan is kennis over belastingen essentieel. Dit artikel biedt je uitleg over…
Ontvang je rente, royalty’s of dividend uit een ander land? Dan wordt daarover vaak bronbelasting ingehouden. Maar soms moet je ook bronbelasting…
Als je een eigen bv hebt en daar werkt, moet je als directeur-grootaandeelhouder (dga) een ‘gebruikelijk loon’ aan jezelf uitkeren. Dit standaard…